Postopek stiskanja olja

Ob ogledu različnih kmetij na strokovnih ekskurzijah po tujini, smo videli, da se lahko iz oljne ogrščice pridela tudi olje. Tako smo iz domače oljne ogrščice začeli tudi mi pridelovati hladno stiskano olje. Je temno rumene barve in odličnega okusa. Zaradi velike količine omega tri in omega šest maščobnih kislin se uvršča med eno izmed bolj kvalitetnih olj. Uporabljamo ga lahko za marinade, solate, hladne
jedi, za cvrtje (pogreva se ga lahko večkrat do 180 °C).

Olje pridelujemo tako, da najprej očistimo repična semena, nato ga stisnemo, pri katerem se olje ne segreje več kot 30 °C. Izkoristek olja je približno 30 %. Stisnjeno olje se potem useda še tri tedne, nato pa ga ustekleničimo. Ob ugledu različnih kmetij smo videli, da se lahko iz oljne ogrščice pridela tudi olje. Tako smo iz domače oljne ogrščice začeli tudi mi pridelovati hladno stiskano olje. Več let že sodelujemo na ocenjevanju olj na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Dobili smo že več zlatih priznanj in zato tudi znak kakovosti.

Hladno stiskano olje

Eno izmed bolj kvalitetnih olj.

Olje pridelujemo tako, da najprej očistimo repična semena, nato ga stisnemo, pri katerem se olje ne segreje več kot 30 °C. Izkoristek olja je približno 30 %. Stisnjeno olje se potem useda še tri tedne, nato pa ga ustekleničimo.